home
Home
categories
Cat
Cart
account
search
Zoek
info
info
  • Nieuwsbrief
  • Ruilen & retouren webwinkel
  • Recentelijke projecten
  • Nieuw: Spa Showroom
https://www.ewell.nl/
Inloggen of aanmelden 
Winkelwagen
Onze klanten beoordelen ons met een: 9.5
Ewell solar energy
  • Zonnepanelen
  • BBQ's & Accessoires
  • Spa-webshop
  • Energie-webshop
  • Axess overkappingen
  • Artesian spas
  • zonne-ergie optimale prijs-kwaliteit
    OPTIMALE KWALITEIT / PRIJS VERHOUDING
    Zonne energie optimaal rendement
    GEGARANDEERDE STROOM OPBRENGST
    Optimale return of investment
    MAXIMALE ROI (RETURN OF INVESTMENT)
    20 tot 30 jaar
    ECHTE garantie
    SOLAREDGE GECERTIFICEERD
    SOLAR WORLD GECERTIFICEERD
    PANASONIC GECERTIFICEERD
    KLANTEN BEOORDELEN
    ONS MET EEN 9.4

    Zonne energie voor zakelijke projecten & particulier

    Ewell installeert zonnepanelen voor particulieren en is specialist voor (grootschalige) zakelijke projecten

    Vraag een intake/advies gesprek aan. Ewell's zonne-energie specialisten kankunnenu in een duidelijk verhaal vertellen waar onze slimme zonnepanelen voor staan, een reëele prognose maken van de te verwachte rendement, en u wegwijs maken tussen alle appels en peren die aangeboden worden.

    Heeft u al een offerte in huis, maar kunt u niet goed inschatten wat u 'op uw dak' haalt? Wij geven u graag een eerlijke second opinion.

    Ja, ik wil graag een goed zonnepanelen advies

    Beste zonnepanelen voor hoger rendement

    Focus op rendement

    Voor niets gaat de zon op. En deze zonnekracht kunt u omzetten naar schone en duurzame energie. Elke dag weer... Het plaatsen van zonnepanelen is een investering die zich weer terugverdiend. Wanneer u zich gaat verdiepen in zonne energie, zonnepanelen en diens aanbieders, zal u snel ontdekken dat aanschaf prijzen enorm verschillen tussen de aanbieders.

    Zonnepanelen zijn een lange termijn aanschaf waar u voor 30 jaar of langer plezier van heeft. Het loont de moeite om u goed te laten voorlichten, zodat u weet wat u in (of eigenlijk op het) huis krijgt. Zeker met zonne energie en zonnepanelen, blijkt helaas in veel gevallen goedkoop duurkoop te zijn. Ewell Solar legt de focus op kwaliteit en rendement. Wij maken alleen gebruik van de beste zonnepanelen, Europese kwaliteit en garantie, en slimme omvormers die paneel onafhankelijk de meest optimale opbrengst garanderen.

    Onze slimme zonnepanelen

    Slimme zonnepanelen zorgen voor 25% extra opbrengst
    zonne-ergie optimale prijs-kwaliteit

    Optimale prijs / kwaliteit verhouding

    Ewell Zonne energie biedt u een optimale prijs kwaliteit verhouding. Wij leveren hoge kwaliteits producten tegen zeer scherpe prijs. Wij doen geen concessies aan inferieure kwaliteit, en leveren een product zoals wij dit zelf ook op onze eigen daken hebben liggen. Zeker in onze branche is besparing op kwaliteit een sigaar uit eigen doos.

    Zonnepanelen koopt u slechts één keer, laat u daarom goed voorlichten.

    Ja, ik wil graag een goed zonnepanelen advies
    zonne-ergie optimale prijs-kwaliteit

    Gegarandeerde stroomopbrengst

    Ewell GARANDEERT u de berekende stroomopbrengst.

    Voor de aanschaf van zonnepanelen bekijken wij uw unieke situatie, waarbij uw locatie, dakligging en -helling een grote rol speelt. Hierbij maken wij een voorstel voor de installalie en ontvangt u van ons een prognose van de energie die deze installatie zal gaan opleveren. Wij geloven in ons product en onze voorlichting, en garanderen u voor de eerste vijf jaar dat onze prognose minimaal of meer behaald wordt.

    Met onze opbrengst garantie weet u zeker dat onze prognoses geen verkooppraatjes zijn, of gebaseerd zijn op nauwelijks haalbare optimale situaties.

    Eerlijke prognoses, echte cijfers, geen verkooppraatjes.. Zonnepanelen koopt u slechts één keer, laat u daarom goed voorlichten.

    Opriale return of investment

    Maximale ROI

    Wij bieden met ons zonneenergie product een maximale ROI: 'return of investment'.
    Met andere woorden: Wat is het kantelpunt dat uw initiele investering is terugbetaald, en daadwerkelijk geld gaat opleveren / besparen.

    Door alleen te werken met kwaliteits-componenten en slimme zonnepanelen is de energie opbrengst altijd optimaal, en in veel gevallen ligt onze energie opbrengst een stuk hoger ten opzichte van installaties die onze collega's aanbieden. Met een hogere energie opbrengst krijgt u automatisch de maximale ROI.

    Niet alleen het hoge rendement van onze installaties, maar ook een lange levensduur en lage degradatie zorgen voor een maximale ROI.

    Waar zit onze kracht? Waar zitten de appels & peren bij aanschaf van zonne energie?

    Onze Slimme panelen

    Ewell werkt met slimme zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen die paneel onafhankelijk hun eigen energie opbrengst doorgeven.
    Zou bijvoorbeeld 1 paneel in de schaduw staan, tijdelijk door een schoorsteen of boom, heeft dat geen enkele invloed op de opbrengst van uw andere panelen. U bent dus altijd verzekerd van een optimale opbrengst en rendement van al uw panelen.

    Traditionele string-opstelling panelen

    Een goedkopere methode, die wij vaak aangeboden zien worden bij onze collega's, zijn de panelen in een string opstelling. Dit kunt u min-of-meer vergelijken met de verlichting in uw kerstboom. De opbrengst van de panelen wordt gelijk getrokken aan het minst presterende paneel. Bij 1 paneel in de schaduw, met bijvoorbeeld 50% opbrengst, zullen alle andere aangesloten panelen ook slechts 50% rendement leveren. Tijdelijke schaduw is nog één ding, maar stelt u het effect voor als 1 van uw 12 panelen defect lijkt te zijn, bijvoorbeeld door deels of volledige uitval door een kappotte diode, of structureel minder oplevert....
    Onze slimme panelen zorgen altijd voor een optimaal rendement. Zonnepanelen zijn een lange termijn aanschaf waar u voor 30 jaar of langer plezier van heeft. Het loont de moeite om u goed te laten voorlichten, zodat u weet wat u in (of eigenlijk op het) huis krijgt. Zeker met zonne energie en zonnepanelen, blijkt helaas in veel gevallen goedkoop duurkoop te zijn.

    Meten is weten

    Bij een installatie van onze slimme zonnepanelen, heeft u ook toegang tot weergave van de realtime prestaties van uw zonnepanelen.
    Via PC tablet of smartphone kunt u eenvoudig inloggen, en u kunt zien op elk afzonderlijk paneel wat deze op dat moment opbrengt.

    Door het tonen van actuele prestatiegegevens, geeft het monitoringportaal:
    • Volledig overzicht van uw systeemprestaties
    • Automatische meldingen betreffende systeemproblemen
    • Gemakkelijke toegang vanaf computer, smartphone of tablet
    Eenvoudig te navigeren monitoringportaal, weergave van prestaties van elk paneel, 25 jaar gratis monitoring basisservice.

    Bekijk de live demo van de solaredge monitor

    Solaredge monitor
    Elk zonnepaneel presteert in de loop van komende 30 jaren minder. Helaas is dat ook het geval bij onze panelen. Echter onze panelen hebben een dusdanige lage degradatie in hun rendement, dat de ROI altijd gehaald zal gaan worden.

    En dit is niet vanzelfsprekend.... Volgens Kiwa halen 50% van alle zonnepanelen die nu (ook in Nederland) geplaatst zijn op termijn slechts 30% tot 40% van hun rendement, en zullen mogelijk nooit zichzelf terugverdienen...25% van de installaties vertonen al defecten...

    Ons advies: vergelijk aanbieders, kijk zeker naar de kostprijs, maar laat de prijs niet de belangrijkste beslissingsfactor zijn. De kans is groot dat uw besparing een sigaar uit eigen doos wordt.

    20 tot 30 jaar ECHTE garantie

    Zonnepanelen: 30 jaar
    Stroomomvormers: 20 jaar
    Optimizers: 25 jaar
    Montage systeem: 20 jaar

    In de wereld van zonnepanelen is garantie een relatief begrip.
    30 jaar garantie klinkt mooi, maar bij veel installaties zijn Chineze zonnepanelen toegepast, en als uw orginele installateursbedrijf wegvalt -en daarmee ook uw aanspreekpunt- kunt u in veel gevallen niets met uw garantie. U kunt mogelijk dan zelf fabrieks garantie uit China claimen (als de productent nog bestaat). Of uw garantieclaim dan ook naar tevredenheid opgelost wordt is te betwijfelen.......

    Ewell werkt met Europese marktleiders die achter hun producten staan. Die of in Nederland een vestiging hebben, of gevestigd zijn in Duitsland. Naast dat wij uw eerste aanspreekpunt zullen zijn, bieden wij u fabrieksgaranties volgens Europese wetgeving.

    SolarEdge gecertificeerd

    Ewell is een SolarEdge gecertificeerd partner. Hiermee zijn wij een betrouwbare partner met actuele kennis en kundigheid.

    Solar Edge

    Solaredge is producent van de optimizers, stroomomvormers en monitor-software.

    controlpanel solaredge

    Panasonic Solar gecertificeerd

    Ewell is een Panasonic Solar gecertificeerd partner. Hiermee zijn wij een betrouwbare partner met actuele kennis en kundigheid.

    Panasonic zonnepanelen

    Panasonic Solar levert zeer krachtige kwaliteits panelen (tot wel 330wp), van hoge kwaliteit.

    SolarWorld gecertificeerd

    Ewell is Solarworld gecertificeerd partner
    Hiermee zijn wij een betrouwbare partner met actuele kennis en kundigheid.

    Solarworld

    Solarworld is een toonaangevende producent van o.a. zonnepanelen en montage materiaal. Hoge kwaliteits zonnepanelen met uniek rendement en levensduur


    Energy@home

    Ewell werkt samen met Energy@home

    energy@home

    Duurzame energieoplossingen geïntegreerd in bestaande of nieuwe architectuur.

    Onze klanten zijn onze belangrijkste ambassadeurs...



    8
    2017-11-11 16:17:36
    Review geplaatst door: Erik van Woerkom
    nette en vriendelijke installateurs/monteurs, goed advies 1 panel niet helemaal goed gemonteerd. zonder "gezeur" netjes opgelost.
    7
    2017-11-10 18:39:01
    Review geplaatst door: Bart
    goede afhandeling en klantvrie delijk
    10
    2017-09-14 18:33:32
    Review geplaatst door: ProRail Emplacement Kijfhoek
    alles is Keurig geïnstalleerd en nette monteurs die verstand van zaken hebben. Alles word vooraf goed doorgesproken en de monteurs laten alles heel netjes achter. De opbrengst van de panelen maken me nu al enthousiast. Echt een aanrader!
    10
    2017-09-01 14:50:37
    Review geplaatst door: Cor
    Werken netjes en goed
    10
    2017-08-28 17:09:11
    Review geplaatst door: Peter
    Keurige afwerking
    9
    2017-08-27 10:47:13
    Review geplaatst door: P. van Leeuwen
    panelen zijn zeer netjes gelegd, er is voor gezorgd dat de panelen op dezelfde hoogte lagen. plaats van de omvormer hebben we gezamenlijk uitgekozen en is uitstekend afgewerkt. het ligt nu 4 dagen en werkt nu nog prima, net als de app. de update tijd van de omvormer had van mij sneller mogen zijn of zelfs gewoon actueel ipv om de 10 minuten. alle vragen werden goed beantwoord, en wordt goed geholpen om de BTW terug te vragen. dit is alleen nog niet rond.
    10
    2017-08-26 10:07:39
    Review geplaatst door: Cor Jongman
    Bij de offerte een zeer goede uitleg over de zonnepanelen kwaliteit en opbrengst en kosten. Zeer net bedrijf met eigen personeel, met uitstekende kennis van zaken en uitvoering van het werk, alles is na het installeren netjes opgeruimd en duidelijke uitleg gegeven over de opvolging van opbrengst van de zonnepanelen met een app ,zeker een aanrader voor toekomstige gegadigden proficiat.
    10
    2017-08-23 13:13:34
    Review geplaatst door: J. Knol
    Uiterst zorgvuldig, makkelijk te bereiken. Staan altijd voor alle vragen klaar. Netjes en betrouwbaar
    10
    2017-08-23 11:25:12
    Review geplaatst door: Minnebreuker
    Vakkundige en objectieve informatie voor aanschaf. Zeer goede communicatie met de klant en bedrijf. Gedegen installatie en keurige klantvriendelijke monteurs, die ook weten waar ze het over hebben. Het resultaat voldoet aan de verwachting.
    9
    2017-08-21 13:57:45
    Review geplaatst door: Hugo Huisman
    Ondanks een probleem bij Duitse producent van panelen, netjes en flexibel opgelost. Nette installatie, heb er goede hoop op.
    9.5
    Ewell reviews op kiyoh

    Onze klanten waarderen onze diensten en producten gemiddeld met een 9.5 (81 reviews), en daar zijn wij echt heel trots op.

    Echter zijn wij pas echt tevreden als onze klanten ons met een 10 beoordelen.
    En daar werken wij hard voor, tot in de kleine details. Wij zijn pas tevreden als u dat ook bent.

    Links leest u een overzicht van de laatste 10 beoordelingen van onze klanten. Dit zijn echte reviews van echte klanten, geplaatst op het onafhankelijke review platform Kiyoh.nl.

    Een overzicht van alle reviews vindt u op: www.kiyoh.nl/ewell/

    Onze missie: Ontzorgen & Zekerheid


    BTW teruggaaf, ook voor particulieren.
    Wij helpen u gratis om de aanvraag correct in te dienen.


    Realistische terugverdientijd zonneenergie installatie.

    Hoge rendement installatie met slimme panelen door gebruikmaking van solaredge optimizers

    Gegarandeerde stroom opbrengst

    Maximale return of investment

    20/30 jaar echte garantie

    24 uurs paneel bewaking gratis

    Gratis monitor software

    Deskundig energie advies

    Zonnepanelen kosten

    Iedere locatie is anders, ieder dak is anders, aantal panelen die wij gelijktijdig kunnen installeren verschillen, en uw persoonlijke wensen en eisen spelen ook een belangrijke rol.

    Er zijn veel variabelen die de uiteindelijke kostprijs van zonnepanelen bepalen. Zonder een goede persoonlijke intake en inventarisatie is het zeer lastig om een prijs te communiceren en u van een goed avies te voorzien. Een dak op het oosten zal een heel ander rendement opleveren, ten opzichte van een dak op het zuiden, simpelweg omdat de één langer in de zon staat.

    Toch willen wij u wel een richtlijn geven waar u aan moet denken. Bijvoorbeeld een installatie van 12 slimme zonnepanelen, geinstalleerd op een schuin dak, inclusief omvormers en aansluiting op het energie netwerk, moet u denken aan een investering van circa € 6000,- excl btw.

    De BTW kunt u terugvragen bij de belastingdienst.

    Zonnepanelen
    Verberg menu  
    Zonnepanelen Zonnepanelen Goedkoop=Duurkoop Zonnepanelen Rendement Slimme zonnepanelen Zonnepanelen kenniscentrum Zonnepanelen Zuid Holland Advies & offerte BBQ's & Accessoires Spa-webshop Energie-webshop Axess overkappingen
    Verberg menu  
    Nieuwsbrief Ruilen & retouren webwinkel Recentelijke projecten Nieuw: Spa Showroom
    Betaal veilig online:
    Betaal veilig bij Ewell
    9.5
    Ewell reviews op kiyoh

    Onze klanten waarderen onze diensten en producten gemiddeld met een 9.5 (81 reviews), en daar zijn wij echt heel trots op. Echter zijn wij pas echt tevreden als onze klanten ons met een 10 beoordelen. En daar werken wij hard voor, tot in de kleine details. Wij zijn pas tevreden als u dat ook bent. Een overzicht van alle reviews vindt u op: www.kiyoh.nl/ewell/

    Verberg menu  

    Kunt u niet direct vinden wat u zoekt, of heeft u vragen, dan kunt u onze klantenservice bereiken tijdens kantooruren op telefoonnummer:
    0181-700221

    Verberg menu  
    Inloggen of aanmelden
    Mijn account
    Inloggen of aanmelden

    Zonnepanelen

    Zonnepanelen Goedkoop=Duurkoop

    Zonnepanelen Goedkoop=Duurkoop

    Zonnepanelen Rendement

    Zonnepanelen Rendement

    Slimme zonnepanelen

    Slimme zonnepanelen

    Zonnepanelen kenniscentrum

    Zonnepanelen kenniscentrum

    Zonnepanelen Zuid Holland

    Zonnepanelen Zuid Holland

    Advies & offerte

    Advies & offerte


    ×
    Ewell energy & wellness (Vollebregt Trade & Service)
    Seggelant-west 7b
    3237 MJ Vierpolders
    Nederland

    Tel: 0181-700221
    Tel: 0181-700221
    E: webshop@ewell.nl
    Artesian Spas Showroom
    (op afspraak)
    Seggelant-west 7b
    3237 MJ Vierpolders
    Nederland

    Tel: 0181-700221
    E: info@artesian.nl
    KVKnr:51940469
    BTWnr: NL179245211B02
    IBAN: NL52 KNAB 0729 9321 17

    Algemene Voorwaarden
    Cookie policy
    Schrijf u in voor onze nieuwsbrief.
    Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW, tenzij anders vermeld. Bij bestelling zijn onze algemene voorwaarden van toepassing.

    Algemene Voorwaarden

    Inhoudsopgave:

    • Artikel   1 - Definities
    • Artikel   2 - Identiteit van de ondernemer
    • Artikel   3 - Toepasselijkheid
    • Artikel   4 - Het aanbod
    • Artikel   5 - De overeenkomst
    • Artikel   6 - Herroepingsrecht
    • Artikel   7 - Kosten in geval van herroeping
    • Artikel   8 - Uitsluiting herroepingsrecht
    • Artikel   9 - De prijs
    • Artikel 10 - Conformiteit en garantie
    • Artikel 11 - Levering en uitvoering
    • Artikel 12 - Duurtransacties: duur, opzegging en verlenging
    • Artikel 13 - Betaling
    • Artikel 14 - Klachtenregeling
    • Artikel 15 - Geschillen
    • Artikel 16 - Aanvullende of afwijkende bepalingen

    Artikel 1 - Definities

    In deze voorwaarden wordt verstaan onder:

    1.  Bedenktijd: de termijn waarbinnen de consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht;
    2. Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf en een overeenkomst op afstand aangaat met de ondernemer;
    3. Dag: kalenderdag;
    4. Duurtransactie: een overeenkomst op afstand met betrekking tot een reeks van producten en/of diensten, waarvan de leverings- en/of afnameverplichting in de tijd is gespreid;
    5. Duurzame gegevensdrager: elk middel dat de consument of ondernemer in staat stelt om informatie die aan hem persoonlijk is gericht, op te slaan op een manier die toekomstige raadpleging en ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt.
    6. Herroepingsrecht: de mogelijkheid voor de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand;
    7. Modelformulier: het modelformulier voor herroeping die de ondernemer ter beschikking stelt die een consument kan invullen wanneer hij gebruik wil maken van zijn herroepingsrecht.
    8. Ondernemer: de natuurlijke of rechtspersoon die producten en/of diensten op afstand aan consumenten aanbiedt;
    9. Overeenkomst op afstand: een overeenkomst waarbij in het kader van een door de ondernemer georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten en/of diensten, tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik gemaakt wordt van één of meer technieken voor communicatie op afstand;
    10. Techniek voor communicatie op afstand: middel dat kan worden gebruikt voor het sluiten van een overeenkomst, zonder dat consument en ondernemer gelijktijdig in dezelfde ruimte zijn samengekomen.
    11. Algemene Voorwaarden: de onderhavige Algemene Voorwaarden van de ondernemer.

    Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer
    Ewell energy & wellness
    Seggelant-west 7b
    3237 MJ Vierpolders
    Nederland
    info@ewell.nl

    Telefoonnummer: 0181-700221
    E-mailadres: info@ewell.nl
    KvK-nummer: 51940469
    Btw-identificatienummer: NL179245211B02

    Artikel 3 - Toepasselijkheid

    1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van de ondernemer en op elke tot stand gekomen overeenkomst op afstand en bestellingen tussen ondernemer en consument.
    2. Voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, wordt de tekst van deze algemene voorwaarden aan de consument beschikbaar gesteld. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden aangegeven dat de algemene voorwaarden bij de ondernemer zijn in te zien en zij op verzoek van de consument zo spoedig mogelijk kosteloos worden toegezonden.
    3. Indien de overeenkomst op afstand elektronisch wordt gesloten, kan in afwijking van het vorige lid en voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, de tekst van deze algemene voorwaarden langs elektronische weg aan de consument ter beschikking worden gesteld op zodanige wijze dat deze door de consument op een eenvoudige manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden aangegeven waar van de algemene voorwaarden langs elektronische weg kan worden kennisgenomen en dat zij op verzoek van de consument langs elektronische weg of op andere wijze kosteloos zullen worden toegezonden.
    4. Voor het geval dat naast deze algemene voorwaarden tevens specifieke product- of dienstenvoorwaarden van toepassing zijn, is het tweede en derde lid van overeenkomstige toepassing en kan de consument zich in geval van tegenstrijdige algemene voorwaarden steeds beroepen op de toepasselijke bepaling die voor hem het meest gunstig is.
    5. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd worden, dan blijft de overeenkomst en deze voorwaarden voor het overige in stand en zal de betreffende bepaling in onderling overleg onverwijld vervangen worden door een bepaling dat de strekking van het oorspronkelijke zoveel mogelijk benaderd.
    6. Situaties die niet in deze algemene voorwaarden zijn geregeld, dienen te worden beoordeeld ‘naar de geest’ van deze algemene voorwaarden.
    7. Onduidelijkheden over de uitleg of inhoud van één of meerdere bepalingen van onze voorwaarden, dienen uitgelegd te worden ‘naar de geest’ van deze algemene voorwaarden.

    Artikel 4 - Het aanbod

    1. Indien een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden geschiedt, wordt dit nadrukkelijk in het aanbod vermeld.
    2. Het aanbod is vrijblijvend. De ondernemer is gerechtigd het aanbod te wijzigen en aan te passen.
    3. Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden producten en/of diensten. De beschrijving is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling van het aanbod door de consument mogelijk te maken. Als de ondernemer gebruik maakt van afbeeldingen zijn deze een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten en/of diensten. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden de ondernemer niet.
    4. Alle afbeeldingen, specificaties gegevens in het aanbod zijn indicatie en kunnen geen aanleiding zijn tot schadevergoeding of ontbinding van de overeenkomst.
    5. Afbeeldingen bij producten zijn een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten. Ondernemer kan niet garanderen dat de weergegeven kleuren exact overeenkomen met de echte kleuren van de producten.
    6. Elk aanbod bevat zodanige informatie, dat voor de consument duidelijk is wat de rechten en verplichtingen zijn, die aan de aanvaarding van het aanbod zijn verbonden. Dit betreft in het bijzonder:
    • de prijs inclusief belastingen;
    • de eventuele kosten van verzending;
    • de wijze waarop de overeenkomst tot stand zal komen en welke handelingen daarvoor nodig zijn;
    • het al dan niet van toepassing zijn van het herroepingsrecht;
    • de wijze van betaling, aflevering en uitvoering van de overeenkomst;
      • de termijn voor aanvaarding van het aanbod, dan wel de termijn waarbinnen de ondernemer de prijs garandeert;
      • de hoogte van het tarief voor communicatie op afstand indien de kosten van het gebruik van de techniek voor communicatie op afstand worden berekend op een andere grondslag dan het reguliere basistarief voor het gebruikte communicatiemiddel;
      • of de overeenkomst na de totstandkoming wordt gearchiveerd, en zo ja op welke wijze deze voor de consument te raadplegen is;
      • de manier waarop de consument, voor het sluiten van de overeenkomst, de door hem in het kader van de overeenkomst verstrekte gegevens kan controleren en indien gewenst herstellen;
      • de eventuele andere talen waarin, naast het Nederlands, de overeenkomst kan worden gesloten;
      • de gedragscodes waaraan de ondernemer zich heeft onderworpen en de wijze waarop de consument deze gedragscodes langs elektronische weg kan raadplegen; en
      • de minimale duur van de overeenkomst op afstand in geval van een duurtransactie.

    Artikel 5 - De overeenkomst

    1. De overeenkomst komt, onder voorbehoud van het bepaalde in lid 4, tot stand op het moment van aanvaarding door de consument van het aanbod en het voldoen aan de daarbij gestelde voorwaarden.
    2. Indien de consument het aanbod langs elektronische weg heeft aanvaard, bevestigt de ondernemer onverwijld langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod. Zolang de ontvangst van deze aanvaarding niet door de ondernemer is bevestigd, kan de consument de overeenkomst ontbinden.
    3. Indien de overeenkomst elektronisch tot stand komt, treft de ondernemer passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de elektronische overdracht van data en zorgt hij voor een veilige webomgeving. Indien de consument elektronisch kan betalen, zal de ondernemer daartoe passende veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
    4. De ondernemer kan zich - binnen wettelijke kaders - op de hoogte stellen of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, evenals van al die feiten en factoren die van belang zijn voor een verantwoord aangaan van de overeenkomst op afstand. Indien de ondernemer op grond van dit onderzoek goede gronden heeft om de overeenkomst niet aan te gaan, is hij gerechtigd gemotiveerd een bestelling of aanvraag te weigeren of aan de uitvoering bijzondere voorwaarden te verbinden.
    5. De ondernemer zal bij het product of dienst aan de consument de volgende informatie, schriftelijk of op zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager, meesturen:

    a. het bezoekadres van de vestiging van de ondernemer waar de consument met klachten terecht kan;

    b. de voorwaarden waaronder en de wijze waarop de consument van het herroepingsrecht gebruik kan maken, dan wel een duidelijke melding inzake het uitgesloten zijn van het herroepingsrecht;

    c. de informatie over garanties en bestaande service na aankoop;

    d. de in artikel 4 lid 3 van deze voorwaarden opgenomen gegevens, tenzij de ondernemer deze gegevens al aan de consument heeft verstrekt vóór de uitvoering van de overeenkomst;

    e. de vereisten voor opzegging van de overeenkomst indien de overeenkomst een duur heeft van meer dan één jaar of van onbepaalde duur is.

    1. In geval van een duurtransactie is de bepaling in het vorige lid slechts van toepassing op de eerste levering.
    2. Iedere overeenkomst wordt aangegaan onder de opschortende voorwaarden van voldoende beschikbaarheid van de betreffende producten.

     

    Artikel 6 - Herroepingsrecht

    Bij levering van producten:

    1. Bij de aankoop van producten heeft de consument de mogelijkheid de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden gedurende 14 dagen. Deze bedenktermijn gaat in op de dag na ontvangst van het product door de consument of een vooraf door de consument aangewezen en aan de ondernemer bekend gemaakte vertegenwoordiger.
    2. Tijdens de bedenktijd zal de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij zal het product slechts in die mate uitpakken of gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of hij het product wenst te behouden. Indien hij van zijn herroepingsrecht gebruik maakt, zal hij het product met alle geleverde toebehoren en - indien redelijkerwijze mogelijk - in de originele staat en verpakking aan de ondernemer retourneren, conform de door de ondernemer verstrekte redelijke en duidelijke instructies.
    3. Wanneer de consument gebruik wenst te maken van zijn herroepingsrecht is hij verplicht dit binnen 14 dagen, na ontvangst van het product,  kenbaar te maken aan de ondernemer. Het kenbaar maken dient de consument te doen middels het modelformulier. Nadat de consument kenbaar heeft gemaakt gebruik te willen maken van zijn herroepingsrecht dient de klant het product binnen 14 dagen retour te sturen. De consument dient te bewijzen dat de geleverde zaken tijdig zijn teruggestuurd, bijvoorbeeld door middel van een bewijs van verzending.
    4. Indien de klant na afloop van de in lid 2 en 3 genoemde termijnen niet kenbaar heeft gemaakt gebruik te willen maken van zijn herroepingsrecht resp. het product niet aan de ondernemer heeft teruggezonden, is de koop een feit.

    Bij levering van diensten:

    1. Bij levering van diensten heeft de consument de mogelijkheid de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden gedurende ten minste 14 dagen, ingaande op de dag van het aangaan van de overeenkomst.
    2. Om gebruik te maken van zijn herroepingsrecht, zal de consument zich richten naar de door de ondernemer bij het aanbod en/of uiterlijk bij de levering ter zake verstrekte redelijke en duidelijke instructies.

     

    Artikel 7 - Kosten in geval van herroeping

    1. Indien de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, komen ten hoogste de kosten van terugzending voor zijn rekening.
    2. Indien de consument een bedrag betaald heeft, zal de ondernemer dit bedrag zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen na herroeping, terugbetalen. Hierbij is wel de voorwaarde dat het product reeds terug ontvangen is door de webwinkelier of sluitend bewijs van complete terugzending overlegd kan worden.

     

    Artikel 8 - Uitsluiting herroepingsrecht

    1. De ondernemer kan het herroepingsrecht van de consument uitsluiten voor producten zoals omschreven  in lid 2 en 3. De uitsluiting van het herroepingsrecht geldt slechts indien de ondernemer dit duidelijk in het aanbod, althans tijdig voor het sluiten van de overeenkomst, heeft vermeld.
    2. Uitsluiting van het herroepingsrecht is slechts mogelijk voor producten:

    a. die door de ondernemer tot stand zijn gebracht overeenkomstig specificaties van de consument;
    b. die duidelijk persoonlijk van aard zijn;
    c. die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden;
    d. die snel kunnen bederven of verouderen;
    e. waarvan de prijs gebonden is aan schommelingen op de financiële markt waarop de ondernemer geen invloed heeft;
    f. voor losse kranten en tijdschriften;
    g. voor audio- en video-opnamen en computersoftware waarvan de consument de verzegeling heeft verbroken.
    h. voor hygiënische producten waarvan de consument de verzegeling heeft verbroken.

    1. Uitsluiting van het herroepingsrecht is slechts mogelijk voor diensten:

    a. betreffende logies, vervoer, restaurantbedrijf of vrijetijdsbesteding te verrichten op een bepaalde datum of tijdens een bepaalde periode;
    b. waarvan de levering met uitdrukkelijke instemming van de consument is begonnen voordat de bedenktijd is verstreken;
    c. betreffende weddenschappen en loterijen.

    Artikel 9 - De prijs

    1. Gedurende de in het aanbod vermelde geldigheidsduur worden de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten niet verhoogd, behoudens prijswijzigingen als gevolg van veranderingen in btw-tarieven.
    2. In afwijking van het vorige lid kan de ondernemer producten of diensten waarvan de prijzen gebonden zijn aan schommelingen op de financiële markt en waar de ondernemer geen invloed op heeft, met variabele prijzen aanbieden. Deze gebondenheid aan schommelingen en het feit dat eventueel vermelde prijzen richtprijzen zijn, worden bij het aanbod vermeld.
    3. Prijsverhogingen binnen 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst zijn alleen toegestaan indien zij het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen.
    4. Prijsverhogingen vanaf 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst zijn alleen toegestaan indien de ondernemer dit bedongen heeft en:

    a. deze het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen; of
    b. de consument de bevoegdheid heeft de overeenkomst op te zeggen met ingang van de dag waarop de prijsverhoging ingaat.

    1. De in het aanbod van producten of diensten genoemde prijzen zijn inclusief btw.
    2. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van druk – en zetfouten. Voor de gevolgen van druk – en zetfouten wordt geen aansprakelijkheid aanvaard. Bij druk – en zetfouten is de ondernemer niet verplicht het product volgens de foutieve prijs te leveren.

     

    Artikel 10 - Conformiteit en Garantie

    1. De ondernemer staat er voor in dat de producten en/of diensten voldoen aan de overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, aan de redelijke eisen van deugdelijkheid en/of bruikbaarheid en de op de datum van de totstandkoming van de overeenkomst bestaande wettelijke bepalingen en/of overheidsvoorschriften. Indien overeengekomen staat de ondernemer er tevens voor in dat het product geschikt is voor ander dan normaal gebruik.
    2. Een door de ondernemer, fabrikant of importeur verstrekte garantie doet niets af aan de wettelijke rechten en vorderingen die de consument op grond van de overeenkomst tegenover de ondernemer kan doen gelden.
    3. Eventuele gebreken of verkeerd geleverde producten dienen binnen 4 weken na levering aan de ondernemer schriftelijk te worden gemeld. Terugzending van de producten dient te geschieden in de originele verpakking en in nieuwstaat verkerend.
    4. De garantietermijn van de ondernemer komt overeen met de fabrieksgarantietermijn. De ondernemer is echter te nimmer verantwoordelijk voor de uiteindelijke geschiktheid van de producten voor elke individuele toepassing door de consument, noch voor eventuele adviezen ten aanzien van het gebruik of de toepassing van de producten.
    5. De garantie geldt niet indien:
    • De consument de geleverde producten zelf heeft gerepareerd en/of bewerkt of door derden heeft laten repareren en/of bewerken;
    • De geleverde producten aan abnormale omstandigheden zijn blootgesteld of anderszins onzorgvuldig worden behandeld of in strijd zijn met de aanwijzingen van de ondernemer en/of op de verpakking behandeld zijn;
    • De ondeugdelijkheid geheel of gedeeltelijk het gevolg is van voorschriften die de overheid heeft gesteld of zal stellen ten aanzien van de aard of de kwaliteit van de toegepaste materialen.

     

    Artikel 11 - Levering en uitvoering

    1. De ondernemer zal de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij het in ontvangst nemen en bij de uitvoering van bestellingen van producten en bij de beoordeling van aanvragen tot verlening van diensten.
    2. Als plaats van levering geldt het adres dat de consument aan het bedrijf kenbaar heeft gemaakt.
    3. Met inachtneming van hetgeen hierover in lid 4 van dit artikel is vermeld, zal het bedrijf geaccepteerde bestellingen met bekwame spoed doch uiterlijk binnen 30 dagen uitvoeren, tenzij consument akkoord is gegaan met een langere leveringstermijn. Indien de bezorging vertraging ondervindt, of indien een bestelling niet dan wel slechts gedeeltelijk kan worden uitgevoerd, ontvangt de consument hiervan uiterlijk 30 dagen nadat hij de bestelling geplaatst heeft bericht. De consument heeft in dat geval het recht om de overeenkomst zonder kosten te ontbinden. De consument heeft geen recht op een schadevergoeding.
    4. Alle levertermijnen zijn indicatief. Aan eventuele genoemde termijnen kan de consument geen rechten ontlenen. Overschrijding van een termijn geeft de consument geen recht op schadevergoeding.
    5. In geval van ontbinding conform het lid 3 van dit artikel zal de ondernemer het bedrag dat de consument betaald heeft zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 14 dagen na ontbinding, terugbetalen.
    6. Indien levering van een besteld product onmogelijk blijkt te zijn, zal de ondernemer zich inspannen om een vervangend artikel beschikbaar te stellen. Uiterlijk bij de bezorging zal op duidelijke en begrijpelijke wijze worden gemeld dat een vervangend artikel wordt geleverd. Bij vervangende artikelen kan het herroepingsrecht niet worden uitgesloten. De kosten van een eventuele retourzending zijn voor rekening van de ondernemer.
    7. Het risico van beschadiging en/of vermissing van producten berust bij de ondernemer tot het moment van bezorging aan de consument of een vooraf aangewezen en aan de ondernemer bekend gemaakte vertegenwoordiger, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.

     

    Artikel 12 - Duurtransacties: duur, opzegging en verlenging

    Opzegging

    1. De consument kan een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van producten (elektriciteit daaronder begrepen)  of diensten, te allen tijde opzeggen met inachtneming van daartoe overeengekomen opzeggingsregels en een opzegtermijn van ten hoogste één maand.
    2. De consument kan een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van producten (elektriciteit daaronder begrepen)  of diensten, te allen tijde tegen het einde van de bepaalde duur opzeggen met inachtneming van daartoe overeengekomen opzeggingsregels en een opzegtermijn van ten hoogste één maand.
    3. De consument kan de in de vorige leden genoemde overeenkomsten:
    • te allen tijde opzeggen en niet beperkt worden tot opzegging op een bepaald tijdstip of in een bepaalde periode;
    • tenminste opzeggen op dezelfde wijze als zij door hem zijn aangegaan;
    • altijd opzeggen met dezelfde opzegtermijn als de ondernemer voor zichzelf heeft bedongen.

    Verlenging

    1. Een overeenkomst die voor bepaalde  tijd is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van producten (elektriciteit daaronder begrepen) of diensten, mag niet stilzwijgend worden verlengd of vernieuwd voor een bepaalde duur.
    2. In afwijking van het vorige lid mag een overeenkomst die voor bepaalde  tijd  is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van dag- nieuws- en weekbladen en tijdschriften stilzwijgend worden verlengd voor een bepaalde duur van maximaal drie maanden, als de consument deze verlengde overeenkomst tegen het einde van de verlenging kan opzeggen met een opzegtermijn van ten hoogste één maand.
    3. Een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van producten of diensten, mag alleen stilzwijgend voor onbepaalde duur worden verlengd als de consument te allen tijde mag opzeggen met een opzegtermijn van ten hoogste één maand en een opzegtermijn van ten hoogste drie maanden in geval de overeenkomst strekt tot het geregeld, maar minder dan eenmaal per maand, afleveren van dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften.
    4. Een overeenkomst met beperkte duur tot het geregeld ter kennismaking afleveren van dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften (proef- of kennismakingsabonnement)  wordt niet stilzwijgend voortgezet en eindigt automatisch na afloop van de proef- of kennismakingsperiode.

    Duur

    1. Als een overeenkomst een duur van meer dan een jaar heeft, mag de consument na een jaar de overeenkomst te allen tijde met een opzegtermijn van ten hoogste een maand opzeggen, tenzij de redelijkheid en billijkheid zich tegen opzegging vóór het einde van de overeengekomen duur verzetten.

     

    Artikel 13 - Betaling

    1. Voor zover niet anders is overeengekomen, dienen de door de consument verschuldigde bedragen te worden voldaan binnen 7 werkdagen na het ingaan van de bedenktermijn als bedoeld in artikel 6 lid 1. In geval van een overeenkomst tot het verlenen van een dienst, vangt deze termijn aan nadat de consument de bevestiging van de overeenkomst heeft ontvangen.
    2. De consument heeft de plicht om onjuistheden in verstrekte of vermelde betaalgegevens onverwijld aan de ondernemer te melden.
    3. In geval van wanbetaling van de consument heeft de ondernemer behoudens wettelijke beperkingen, het recht om de vooraf aan de consument kenbaar gemaakte redelijke kosten in rekening te brengen.

     

    Artikel 14 - Klachtenregeling

    1. Klachten over de uitvoering van de overeenkomst moeten binnen 7 dagen volledig en duidelijk omschreven worden ingediend bij de ondernemer, nadat de consument de gebreken heeft geconstateerd.
    2. Bij de ondernemer ingediende klachten worden binnen een termijn van 14 dagen gerekend vanaf de datum van ontvangst beantwoord. Als een klacht een voorzienbaar langere verwerkingstijd vraagt, wordt door de ondernemer binnen de termijn van 14 dagen geantwoord met een bericht van ontvangst en een indicatie wanneer de consument een meer uitvoerig antwoord kan verwachten.
    3. Bij klachten dient een consument zich allereerst te wenden tot de ondernemer. Een klacht schort de verplichtingen van de ondernemer niet op, tenzij de ondernemer schriftelijk anders aangeeft.
    4. Indien een klacht gegrond wordt bevonden door de ondernemer, zal de ondernemer naar haar keuze of de geleverde producten kosteloos vervangen of repareren.

    Artikel 15 - Geschillen

    1. Op overeenkomsten tussen de ondernemer en de consument waarop deze algemene voorwaarden betrekking hebben, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Ook indien de consument woonachtig is in het buitenland.
    2. Het Weens Koopverdrag is niet van toepassing.

    Artikel 16 - Aanvullende of afwijkende bepalingen

    Aanvullende dan wel van deze algemene voorwaarden afwijkende bepalingen mogen niet ten nadele van de consument zijn en dienen schriftelijk te worden vastgelegd dan wel op zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kunnen worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager.

     

    ×
    Net als vele andere websites, gebruikt onze webwinkel cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die opgeslagen worden op uw computer, wanneer u onze webwinkel bezoekt. De meest gebruikte cookies zijn (tijdelijke) functionele cookies. Met deze cookies behoudt u de inhoud van uw winkelwagen terwijl u winkelt. Ook kunnen wij door middel van cookies inzien hoe onze klanten de webwinkel gebruiken, en zo kunnen we weer verbeteringen doorvoeren.

    Sessie cookie

    Deze cookies bevatten tijdelijke informatie van je sessie (je websitebezoek). Hiermee kunnen de bezoeker herkennen, en zo wordt bijvoorbeeld de inhoud van uw winkelwagen geladen, en hoeft u niet elke keer een formulier in te vullen of in te loggen Zonder dit cookie zal onze webwinkel niet goed functioneren.

    Google Analytics

    Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google wel/niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Safe Harbor principles en is aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.”

    Social media

    Op onze website zijn buttons opgenomen om webpagina’s te kunnen promoten (“liken”) of delen (“tweeten”) op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Deze buttons werken door middel van stukjes code die van Facebook respectievelijk Twitter zelf afkomstig zijn. Door middel van deze code worden cookies geplaatst. Wij hebben daar geen invloed op. Leest u de privacyverklaring van Facebook respectievelijk van Twitter (welke regelmatig kunnen wijzigen) om te lezen wat zij met uw (persoons)gegevens doen die zij via deze cookies verwerken.” “De informatie die ze verzamelen wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. De informatie wordt overgebracht naar en door Twitter, Facebook, Google + en LinkedIn opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. LinkedIn, Twitter, Facebook en Google + stellen zich te houden aan de Safe Harbor principes en zijn aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.”

    Livechat

    Om u nog sneller van dienst te zijn, kunt u gebruik maken van de livechat functionaliteit. Ook deze applicatie gebruikt cookies, en zal zonder uw cookietoestemming niet werken. Informatie uit deze chatsessies worden niet gedeeld met derde partijen ×
    ×

    Algemene Voorwaarden

    Inhoudsopgave:

    • Artikel   1 - Definities
    • Artikel   2 - Identiteit van de ondernemer
    • Artikel   3 - Toepasselijkheid
    • Artikel   4 - Het aanbod
    • Artikel   5 - De overeenkomst
    • Artikel   6 - Herroepingsrecht
    • Artikel   7 - Kosten in geval van herroeping
    • Artikel   8 - Uitsluiting herroepingsrecht
    • Artikel   9 - De prijs
    • Artikel 10 - Conformiteit en garantie
    • Artikel 11 - Levering en uitvoering
    • Artikel 12 - Duurtransacties: duur, opzegging en verlenging
    • Artikel 13 - Betaling
    • Artikel 14 - Klachtenregeling
    • Artikel 15 - Geschillen
    • Artikel 16 - Aanvullende of afwijkende bepalingen

    Artikel 1 - Definities

    In deze voorwaarden wordt verstaan onder:

    1.  Bedenktijd: de termijn waarbinnen de consument gebruik kan maken van zijn herroepingsrecht;
    2. Consument: de natuurlijke persoon die niet handelt in de uitoefening van beroep of bedrijf en een overeenkomst op afstand aangaat met de ondernemer;
    3. Dag: kalenderdag;
    4. Duurtransactie: een overeenkomst op afstand met betrekking tot een reeks van producten en/of diensten, waarvan de leverings- en/of afnameverplichting in de tijd is gespreid;
    5. Duurzame gegevensdrager: elk middel dat de consument of ondernemer in staat stelt om informatie die aan hem persoonlijk is gericht, op te slaan op een manier die toekomstige raadpleging en ongewijzigde reproductie van de opgeslagen informatie mogelijk maakt.
    6. Herroepingsrecht: de mogelijkheid voor de consument om binnen de bedenktijd af te zien van de overeenkomst op afstand;
    7. Modelformulier: het modelformulier voor herroeping die de ondernemer ter beschikking stelt die een consument kan invullen wanneer hij gebruik wil maken van zijn herroepingsrecht.
    8. Ondernemer: de natuurlijke of rechtspersoon die producten en/of diensten op afstand aan consumenten aanbiedt;
    9. Overeenkomst op afstand: een overeenkomst waarbij in het kader van een door de ondernemer georganiseerd systeem voor verkoop op afstand van producten en/of diensten, tot en met het sluiten van de overeenkomst uitsluitend gebruik gemaakt wordt van één of meer technieken voor communicatie op afstand;
    10. Techniek voor communicatie op afstand: middel dat kan worden gebruikt voor het sluiten van een overeenkomst, zonder dat consument en ondernemer gelijktijdig in dezelfde ruimte zijn samengekomen.
    11. Algemene Voorwaarden: de onderhavige Algemene Voorwaarden van de ondernemer.

    Artikel 2 - Identiteit van de ondernemer
    Ewell energy & wellness
    Seggelant-west 7b
    3237 MJ Vierpolders
    Nederland
    info@ewell.nl

    Telefoonnummer: 0181-700221
    E-mailadres: info@ewell.nl
    KvK-nummer: 51940469
    Btw-identificatienummer: NL179245211B02

    Artikel 3 - Toepasselijkheid

    1. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elk aanbod van de ondernemer en op elke tot stand gekomen overeenkomst op afstand en bestellingen tussen ondernemer en consument.
    2. Voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, wordt de tekst van deze algemene voorwaarden aan de consument beschikbaar gesteld. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden aangegeven dat de algemene voorwaarden bij de ondernemer zijn in te zien en zij op verzoek van de consument zo spoedig mogelijk kosteloos worden toegezonden.
    3. Indien de overeenkomst op afstand elektronisch wordt gesloten, kan in afwijking van het vorige lid en voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, de tekst van deze algemene voorwaarden langs elektronische weg aan de consument ter beschikking worden gesteld op zodanige wijze dat deze door de consument op een eenvoudige manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager. Indien dit redelijkerwijs niet mogelijk is, zal voordat de overeenkomst op afstand wordt gesloten, worden aangegeven waar van de algemene voorwaarden langs elektronische weg kan worden kennisgenomen en dat zij op verzoek van de consument langs elektronische weg of op andere wijze kosteloos zullen worden toegezonden.
    4. Voor het geval dat naast deze algemene voorwaarden tevens specifieke product- of dienstenvoorwaarden van toepassing zijn, is het tweede en derde lid van overeenkomstige toepassing en kan de consument zich in geval van tegenstrijdige algemene voorwaarden steeds beroepen op de toepasselijke bepaling die voor hem het meest gunstig is.
    5. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd worden, dan blijft de overeenkomst en deze voorwaarden voor het overige in stand en zal de betreffende bepaling in onderling overleg onverwijld vervangen worden door een bepaling dat de strekking van het oorspronkelijke zoveel mogelijk benaderd.
    6. Situaties die niet in deze algemene voorwaarden zijn geregeld, dienen te worden beoordeeld ‘naar de geest’ van deze algemene voorwaarden.
    7. Onduidelijkheden over de uitleg of inhoud van één of meerdere bepalingen van onze voorwaarden, dienen uitgelegd te worden ‘naar de geest’ van deze algemene voorwaarden.

    Artikel 4 - Het aanbod

    1. Indien een aanbod een beperkte geldigheidsduur heeft of onder voorwaarden geschiedt, wordt dit nadrukkelijk in het aanbod vermeld.
    2. Het aanbod is vrijblijvend. De ondernemer is gerechtigd het aanbod te wijzigen en aan te passen.
    3. Het aanbod bevat een volledige en nauwkeurige omschrijving van de aangeboden producten en/of diensten. De beschrijving is voldoende gedetailleerd om een goede beoordeling van het aanbod door de consument mogelijk te maken. Als de ondernemer gebruik maakt van afbeeldingen zijn deze een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten en/of diensten. Kennelijke vergissingen of kennelijke fouten in het aanbod binden de ondernemer niet.
    4. Alle afbeeldingen, specificaties gegevens in het aanbod zijn indicatie en kunnen geen aanleiding zijn tot schadevergoeding of ontbinding van de overeenkomst.
    5. Afbeeldingen bij producten zijn een waarheidsgetrouwe weergave van de aangeboden producten. Ondernemer kan niet garanderen dat de weergegeven kleuren exact overeenkomen met de echte kleuren van de producten.
    6. Elk aanbod bevat zodanige informatie, dat voor de consument duidelijk is wat de rechten en verplichtingen zijn, die aan de aanvaarding van het aanbod zijn verbonden. Dit betreft in het bijzonder:
    • de prijs inclusief belastingen;
    • de eventuele kosten van verzending;
    • de wijze waarop de overeenkomst tot stand zal komen en welke handelingen daarvoor nodig zijn;
    • het al dan niet van toepassing zijn van het herroepingsrecht;
    • de wijze van betaling, aflevering en uitvoering van de overeenkomst;
      • de termijn voor aanvaarding van het aanbod, dan wel de termijn waarbinnen de ondernemer de prijs garandeert;
      • de hoogte van het tarief voor communicatie op afstand indien de kosten van het gebruik van de techniek voor communicatie op afstand worden berekend op een andere grondslag dan het reguliere basistarief voor het gebruikte communicatiemiddel;
      • of de overeenkomst na de totstandkoming wordt gearchiveerd, en zo ja op welke wijze deze voor de consument te raadplegen is;
      • de manier waarop de consument, voor het sluiten van de overeenkomst, de door hem in het kader van de overeenkomst verstrekte gegevens kan controleren en indien gewenst herstellen;
      • de eventuele andere talen waarin, naast het Nederlands, de overeenkomst kan worden gesloten;
      • de gedragscodes waaraan de ondernemer zich heeft onderworpen en de wijze waarop de consument deze gedragscodes langs elektronische weg kan raadplegen; en
      • de minimale duur van de overeenkomst op afstand in geval van een duurtransactie.

    Artikel 5 - De overeenkomst

    1. De overeenkomst komt, onder voorbehoud van het bepaalde in lid 4, tot stand op het moment van aanvaarding door de consument van het aanbod en het voldoen aan de daarbij gestelde voorwaarden.
    2. Indien de consument het aanbod langs elektronische weg heeft aanvaard, bevestigt de ondernemer onverwijld langs elektronische weg de ontvangst van de aanvaarding van het aanbod. Zolang de ontvangst van deze aanvaarding niet door de ondernemer is bevestigd, kan de consument de overeenkomst ontbinden.
    3. Indien de overeenkomst elektronisch tot stand komt, treft de ondernemer passende technische en organisatorische maatregelen ter beveiliging van de elektronische overdracht van data en zorgt hij voor een veilige webomgeving. Indien de consument elektronisch kan betalen, zal de ondernemer daartoe passende veiligheidsmaatregelen in acht nemen.
    4. De ondernemer kan zich - binnen wettelijke kaders - op de hoogte stellen of de consument aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen, evenals van al die feiten en factoren die van belang zijn voor een verantwoord aangaan van de overeenkomst op afstand. Indien de ondernemer op grond van dit onderzoek goede gronden heeft om de overeenkomst niet aan te gaan, is hij gerechtigd gemotiveerd een bestelling of aanvraag te weigeren of aan de uitvoering bijzondere voorwaarden te verbinden.
    5. De ondernemer zal bij het product of dienst aan de consument de volgende informatie, schriftelijk of op zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kan worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager, meesturen:

    a. het bezoekadres van de vestiging van de ondernemer waar de consument met klachten terecht kan;

    b. de voorwaarden waaronder en de wijze waarop de consument van het herroepingsrecht gebruik kan maken, dan wel een duidelijke melding inzake het uitgesloten zijn van het herroepingsrecht;

    c. de informatie over garanties en bestaande service na aankoop;

    d. de in artikel 4 lid 3 van deze voorwaarden opgenomen gegevens, tenzij de ondernemer deze gegevens al aan de consument heeft verstrekt vóór de uitvoering van de overeenkomst;

    e. de vereisten voor opzegging van de overeenkomst indien de overeenkomst een duur heeft van meer dan één jaar of van onbepaalde duur is.

    1. In geval van een duurtransactie is de bepaling in het vorige lid slechts van toepassing op de eerste levering.
    2. Iedere overeenkomst wordt aangegaan onder de opschortende voorwaarden van voldoende beschikbaarheid van de betreffende producten.

     

    Artikel 6 - Herroepingsrecht

    Bij levering van producten:

    1. Bij de aankoop van producten heeft de consument de mogelijkheid de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden gedurende 14 dagen. Deze bedenktermijn gaat in op de dag na ontvangst van het product door de consument of een vooraf door de consument aangewezen en aan de ondernemer bekend gemaakte vertegenwoordiger.
    2. Tijdens de bedenktijd zal de consument zorgvuldig omgaan met het product en de verpakking. Hij zal het product slechts in die mate uitpakken of gebruiken voor zover dat nodig is om te kunnen beoordelen of hij het product wenst te behouden. Indien hij van zijn herroepingsrecht gebruik maakt, zal hij het product met alle geleverde toebehoren en - indien redelijkerwijze mogelijk - in de originele staat en verpakking aan de ondernemer retourneren, conform de door de ondernemer verstrekte redelijke en duidelijke instructies.
    3. Wanneer de consument gebruik wenst te maken van zijn herroepingsrecht is hij verplicht dit binnen 14 dagen, na ontvangst van het product,  kenbaar te maken aan de ondernemer. Het kenbaar maken dient de consument te doen middels het modelformulier. Nadat de consument kenbaar heeft gemaakt gebruik te willen maken van zijn herroepingsrecht dient de klant het product binnen 14 dagen retour te sturen. De consument dient te bewijzen dat de geleverde zaken tijdig zijn teruggestuurd, bijvoorbeeld door middel van een bewijs van verzending.
    4. Indien de klant na afloop van de in lid 2 en 3 genoemde termijnen niet kenbaar heeft gemaakt gebruik te willen maken van zijn herroepingsrecht resp. het product niet aan de ondernemer heeft teruggezonden, is de koop een feit.

    Bij levering van diensten:

    1. Bij levering van diensten heeft de consument de mogelijkheid de overeenkomst zonder opgave van redenen te ontbinden gedurende ten minste 14 dagen, ingaande op de dag van het aangaan van de overeenkomst.
    2. Om gebruik te maken van zijn herroepingsrecht, zal de consument zich richten naar de door de ondernemer bij het aanbod en/of uiterlijk bij de levering ter zake verstrekte redelijke en duidelijke instructies.

     

    Artikel 7 - Kosten in geval van herroeping

    1. Indien de consument gebruik maakt van zijn herroepingsrecht, komen ten hoogste de kosten van terugzending voor zijn rekening.
    2. Indien de consument een bedrag betaald heeft, zal de ondernemer dit bedrag zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen na herroeping, terugbetalen. Hierbij is wel de voorwaarde dat het product reeds terug ontvangen is door de webwinkelier of sluitend bewijs van complete terugzending overlegd kan worden.

     

    Artikel 8 - Uitsluiting herroepingsrecht

    1. De ondernemer kan het herroepingsrecht van de consument uitsluiten voor producten zoals omschreven  in lid 2 en 3. De uitsluiting van het herroepingsrecht geldt slechts indien de ondernemer dit duidelijk in het aanbod, althans tijdig voor het sluiten van de overeenkomst, heeft vermeld.
    2. Uitsluiting van het herroepingsrecht is slechts mogelijk voor producten:

    a. die door de ondernemer tot stand zijn gebracht overeenkomstig specificaties van de consument;
    b. die duidelijk persoonlijk van aard zijn;
    c. die door hun aard niet kunnen worden teruggezonden;
    d. die snel kunnen bederven of verouderen;
    e. waarvan de prijs gebonden is aan schommelingen op de financiële markt waarop de ondernemer geen invloed heeft;
    f. voor losse kranten en tijdschriften;
    g. voor audio- en video-opnamen en computersoftware waarvan de consument de verzegeling heeft verbroken.
    h. voor hygiënische producten waarvan de consument de verzegeling heeft verbroken.

    1. Uitsluiting van het herroepingsrecht is slechts mogelijk voor diensten:

    a. betreffende logies, vervoer, restaurantbedrijf of vrijetijdsbesteding te verrichten op een bepaalde datum of tijdens een bepaalde periode;
    b. waarvan de levering met uitdrukkelijke instemming van de consument is begonnen voordat de bedenktijd is verstreken;
    c. betreffende weddenschappen en loterijen.

    Artikel 9 - De prijs

    1. Gedurende de in het aanbod vermelde geldigheidsduur worden de prijzen van de aangeboden producten en/of diensten niet verhoogd, behoudens prijswijzigingen als gevolg van veranderingen in btw-tarieven.
    2. In afwijking van het vorige lid kan de ondernemer producten of diensten waarvan de prijzen gebonden zijn aan schommelingen op de financiële markt en waar de ondernemer geen invloed op heeft, met variabele prijzen aanbieden. Deze gebondenheid aan schommelingen en het feit dat eventueel vermelde prijzen richtprijzen zijn, worden bij het aanbod vermeld.
    3. Prijsverhogingen binnen 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst zijn alleen toegestaan indien zij het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen.
    4. Prijsverhogingen vanaf 3 maanden na de totstandkoming van de overeenkomst zijn alleen toegestaan indien de ondernemer dit bedongen heeft en:

    a. deze het gevolg zijn van wettelijke regelingen of bepalingen; of
    b. de consument de bevoegdheid heeft de overeenkomst op te zeggen met ingang van de dag waarop de prijsverhoging ingaat.

    1. De in het aanbod van producten of diensten genoemde prijzen zijn inclusief btw.
    2. Alle prijzen zijn onder voorbehoud van druk – en zetfouten. Voor de gevolgen van druk – en zetfouten wordt geen aansprakelijkheid aanvaard. Bij druk – en zetfouten is de ondernemer niet verplicht het product volgens de foutieve prijs te leveren.

     

    Artikel 10 - Conformiteit en Garantie

    1. De ondernemer staat er voor in dat de producten en/of diensten voldoen aan de overeenkomst, de in het aanbod vermelde specificaties, aan de redelijke eisen van deugdelijkheid en/of bruikbaarheid en de op de datum van de totstandkoming van de overeenkomst bestaande wettelijke bepalingen en/of overheidsvoorschriften. Indien overeengekomen staat de ondernemer er tevens voor in dat het product geschikt is voor ander dan normaal gebruik.
    2. Een door de ondernemer, fabrikant of importeur verstrekte garantie doet niets af aan de wettelijke rechten en vorderingen die de consument op grond van de overeenkomst tegenover de ondernemer kan doen gelden.
    3. Eventuele gebreken of verkeerd geleverde producten dienen binnen 4 weken na levering aan de ondernemer schriftelijk te worden gemeld. Terugzending van de producten dient te geschieden in de originele verpakking en in nieuwstaat verkerend.
    4. De garantietermijn van de ondernemer komt overeen met de fabrieksgarantietermijn. De ondernemer is echter te nimmer verantwoordelijk voor de uiteindelijke geschiktheid van de producten voor elke individuele toepassing door de consument, noch voor eventuele adviezen ten aanzien van het gebruik of de toepassing van de producten.
    5. De garantie geldt niet indien:
    • De consument de geleverde producten zelf heeft gerepareerd en/of bewerkt of door derden heeft laten repareren en/of bewerken;
    • De geleverde producten aan abnormale omstandigheden zijn blootgesteld of anderszins onzorgvuldig worden behandeld of in strijd zijn met de aanwijzingen van de ondernemer en/of op de verpakking behandeld zijn;
    • De ondeugdelijkheid geheel of gedeeltelijk het gevolg is van voorschriften die de overheid heeft gesteld of zal stellen ten aanzien van de aard of de kwaliteit van de toegepaste materialen.

     

    Artikel 11 - Levering en uitvoering

    1. De ondernemer zal de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht nemen bij het in ontvangst nemen en bij de uitvoering van bestellingen van producten en bij de beoordeling van aanvragen tot verlening van diensten.
    2. Als plaats van levering geldt het adres dat de consument aan het bedrijf kenbaar heeft gemaakt.
    3. Met inachtneming van hetgeen hierover in lid 4 van dit artikel is vermeld, zal het bedrijf geaccepteerde bestellingen met bekwame spoed doch uiterlijk binnen 30 dagen uitvoeren, tenzij consument akkoord is gegaan met een langere leveringstermijn. Indien de bezorging vertraging ondervindt, of indien een bestelling niet dan wel slechts gedeeltelijk kan worden uitgevoerd, ontvangt de consument hiervan uiterlijk 30 dagen nadat hij de bestelling geplaatst heeft bericht. De consument heeft in dat geval het recht om de overeenkomst zonder kosten te ontbinden. De consument heeft geen recht op een schadevergoeding.
    4. Alle levertermijnen zijn indicatief. Aan eventuele genoemde termijnen kan de consument geen rechten ontlenen. Overschrijding van een termijn geeft de consument geen recht op schadevergoeding.
    5. In geval van ontbinding conform het lid 3 van dit artikel zal de ondernemer het bedrag dat de consument betaald heeft zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 14 dagen na ontbinding, terugbetalen.
    6. Indien levering van een besteld product onmogelijk blijkt te zijn, zal de ondernemer zich inspannen om een vervangend artikel beschikbaar te stellen. Uiterlijk bij de bezorging zal op duidelijke en begrijpelijke wijze worden gemeld dat een vervangend artikel wordt geleverd. Bij vervangende artikelen kan het herroepingsrecht niet worden uitgesloten. De kosten van een eventuele retourzending zijn voor rekening van de ondernemer.
    7. Het risico van beschadiging en/of vermissing van producten berust bij de ondernemer tot het moment van bezorging aan de consument of een vooraf aangewezen en aan de ondernemer bekend gemaakte vertegenwoordiger, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.

     

    Artikel 12 - Duurtransacties: duur, opzegging en verlenging

    Opzegging

    1. De consument kan een overeenkomst die voor onbepaalde tijd is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van producten (elektriciteit daaronder begrepen)  of diensten, te allen tijde opzeggen met inachtneming van daartoe overeengekomen opzeggingsregels en een opzegtermijn van ten hoogste één maand.
    2. De consument kan een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van producten (elektriciteit daaronder begrepen)  of diensten, te allen tijde tegen het einde van de bepaalde duur opzeggen met inachtneming van daartoe overeengekomen opzeggingsregels en een opzegtermijn van ten hoogste één maand.
    3. De consument kan de in de vorige leden genoemde overeenkomsten:
    • te allen tijde opzeggen en niet beperkt worden tot opzegging op een bepaald tijdstip of in een bepaalde periode;
    • tenminste opzeggen op dezelfde wijze als zij door hem zijn aangegaan;
    • altijd opzeggen met dezelfde opzegtermijn als de ondernemer voor zichzelf heeft bedongen.

    Verlenging

    1. Een overeenkomst die voor bepaalde  tijd is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van producten (elektriciteit daaronder begrepen) of diensten, mag niet stilzwijgend worden verlengd of vernieuwd voor een bepaalde duur.
    2. In afwijking van het vorige lid mag een overeenkomst die voor bepaalde  tijd  is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van dag- nieuws- en weekbladen en tijdschriften stilzwijgend worden verlengd voor een bepaalde duur van maximaal drie maanden, als de consument deze verlengde overeenkomst tegen het einde van de verlenging kan opzeggen met een opzegtermijn van ten hoogste één maand.
    3. Een overeenkomst die voor bepaalde tijd is aangegaan en die strekt tot het geregeld afleveren van producten of diensten, mag alleen stilzwijgend voor onbepaalde duur worden verlengd als de consument te allen tijde mag opzeggen met een opzegtermijn van ten hoogste één maand en een opzegtermijn van ten hoogste drie maanden in geval de overeenkomst strekt tot het geregeld, maar minder dan eenmaal per maand, afleveren van dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften.
    4. Een overeenkomst met beperkte duur tot het geregeld ter kennismaking afleveren van dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften (proef- of kennismakingsabonnement)  wordt niet stilzwijgend voortgezet en eindigt automatisch na afloop van de proef- of kennismakingsperiode.

    Duur

    1. Als een overeenkomst een duur van meer dan een jaar heeft, mag de consument na een jaar de overeenkomst te allen tijde met een opzegtermijn van ten hoogste een maand opzeggen, tenzij de redelijkheid en billijkheid zich tegen opzegging vóór het einde van de overeengekomen duur verzetten.

     

    Artikel 13 - Betaling

    1. Voor zover niet anders is overeengekomen, dienen de door de consument verschuldigde bedragen te worden voldaan binnen 7 werkdagen na het ingaan van de bedenktermijn als bedoeld in artikel 6 lid 1. In geval van een overeenkomst tot het verlenen van een dienst, vangt deze termijn aan nadat de consument de bevestiging van de overeenkomst heeft ontvangen.
    2. De consument heeft de plicht om onjuistheden in verstrekte of vermelde betaalgegevens onverwijld aan de ondernemer te melden.
    3. In geval van wanbetaling van de consument heeft de ondernemer behoudens wettelijke beperkingen, het recht om de vooraf aan de consument kenbaar gemaakte redelijke kosten in rekening te brengen.

     

    Artikel 14 - Klachtenregeling

    1. Klachten over de uitvoering van de overeenkomst moeten binnen 7 dagen volledig en duidelijk omschreven worden ingediend bij de ondernemer, nadat de consument de gebreken heeft geconstateerd.
    2. Bij de ondernemer ingediende klachten worden binnen een termijn van 14 dagen gerekend vanaf de datum van ontvangst beantwoord. Als een klacht een voorzienbaar langere verwerkingstijd vraagt, wordt door de ondernemer binnen de termijn van 14 dagen geantwoord met een bericht van ontvangst en een indicatie wanneer de consument een meer uitvoerig antwoord kan verwachten.
    3. Bij klachten dient een consument zich allereerst te wenden tot de ondernemer. Een klacht schort de verplichtingen van de ondernemer niet op, tenzij de ondernemer schriftelijk anders aangeeft.
    4. Indien een klacht gegrond wordt bevonden door de ondernemer, zal de ondernemer naar haar keuze of de geleverde producten kosteloos vervangen of repareren.

    Artikel 15 - Geschillen

    1. Op overeenkomsten tussen de ondernemer en de consument waarop deze algemene voorwaarden betrekking hebben, is uitsluitend Nederlands recht van toepassing. Ook indien de consument woonachtig is in het buitenland.
    2. Het Weens Koopverdrag is niet van toepassing.

    Artikel 16 - Aanvullende of afwijkende bepalingen

    Aanvullende dan wel van deze algemene voorwaarden afwijkende bepalingen mogen niet ten nadele van de consument zijn en dienen schriftelijk te worden vastgelegd dan wel op zodanige wijze dat deze door de consument op een toegankelijke manier kunnen worden opgeslagen op een duurzame gegevensdrager.

     

    ×
    Net als vele andere websites, gebruikt onze webwinkel cookies. Dit zijn kleine tekstbestandjes die opgeslagen worden op uw computer, wanneer u onze webwinkel bezoekt. De meest gebruikte cookies zijn (tijdelijke) functionele cookies. Met deze cookies behoudt u de inhoud van uw winkelwagen terwijl u winkelt. Ook kunnen wij door middel van cookies inzien hoe onze klanten de webwinkel gebruiken, en zo kunnen we weer verbeteringen doorvoeren.

    Sessie cookie

    Deze cookies bevatten tijdelijke informatie van je sessie (je websitebezoek). Hiermee kunnen de bezoeker herkennen, en zo wordt bijvoorbeeld de inhoud van uw winkelwagen geladen, en hoeft u niet elke keer een formulier in te vullen of in te loggen Zonder dit cookie zal onze webwinkel niet goed functioneren.

    Google Analytics

    Via onze website wordt een cookie geplaatst van het Amerikaanse bedrijf Google, als deel van de “Analytics”-dienst. Wij gebruiken deze dienst om bij te houden en rapportages te krijgen over hoe bezoekers de website gebruiken. Google kan deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Wij hebben hier geen invloed op. Wij hebben Google wel/niet toegestaan de verkregen analytics informatie te gebruiken voor andere Google diensten. De informatie die Google verzamelt wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. Uw IP-adres wordt nadrukkelijk niet meegegeven. De informatie wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google stelt zich te houden aan de Safe Harbor principles en is aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.”

    Social media

    Op onze website zijn buttons opgenomen om webpagina’s te kunnen promoten (“liken”) of delen (“tweeten”) op sociale netwerken als Facebook en Twitter. Deze buttons werken door middel van stukjes code die van Facebook respectievelijk Twitter zelf afkomstig zijn. Door middel van deze code worden cookies geplaatst. Wij hebben daar geen invloed op. Leest u de privacyverklaring van Facebook respectievelijk van Twitter (welke regelmatig kunnen wijzigen) om te lezen wat zij met uw (persoons)gegevens doen die zij via deze cookies verwerken.” “De informatie die ze verzamelen wordt zo veel mogelijk geanonimiseerd. De informatie wordt overgebracht naar en door Twitter, Facebook, Google + en LinkedIn opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. LinkedIn, Twitter, Facebook en Google + stellen zich te houden aan de Safe Harbor principes en zijn aangesloten bij het Safe Harbor-programma van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Dit houdt in dat er sprake is van een passend beschermingsniveau voor de verwerking van eventuele persoonsgegevens.”

    Livechat

    Om u nog sneller van dienst te zijn, kunt u gebruik maken van de livechat functionaliteit. Ook deze applicatie gebruikt cookies, en zal zonder uw cookietoestemming niet werken. Informatie uit deze chatsessies worden niet gedeeld met derde partijen ×
    ×